Pave Frans proklamerer Jubelåret 2025

Pave Frans har proklameret, at året 2025 skal være et jubelår med temaet Håbets pilgrimme. I Den katolske Kirke bliver begrebet jubelår brugt til at erklære særlige perioder, i hvilke man stræber efter tilgivelse og forsoning. Det er en tid, hvor Guds kærlighed og hellighed forvandler os.

Hvad er et jubelår?

Vi hører om jubelåret allerede i 3. Mosebog: Hvert 50. år skulle jord og ejendom, som var blevet solgt, gives tilbage til den oprindelige ejer eller dennes efterkommere, gæld skulle eftergives, og slaver og fanger frigives. I katolsk kontekst er det blevet fejret siden år 1300, hvor pave Bonifatius VIII på festdagen for Peters stol udråbte året for at markere begyndelsen af det nye århundrede. Forskellige andre paver har ændret længden af intervallet mellem jubelårene, og pave Sankt Paul II fastsatte i det 15. århundrededet nuværende interval på 25 år. Der findes to slags jubelår: De almindelige jubelår, som forekommer med regelmæssige mellemrum, og de ekstraordinære jubelår, når de proklameres af en helt særlig grund. Et eksempel på et ekstraordinært jubelår var 2016, som af pave Frans blev proklameret som Barmhjertighedens jubelår. Fælles for jubelårene er, at de troende har mulighed for at uddybe sin tro og leve det kristne liv med et fornyet engagement. Derudover er der mulighed for at få aflad for sine synder.

Hellige døre

Den første hellige dør blev etableret i Laterankirken i 1423. Den blev åbnet som tegn på jubelårets begyndelse, og ad den skulle pilgrimmene så træde ind i kirken. Siden har også Peterskirken og de øvrige valfartskirker fået en hellig dør. Fra et symbolsk synspunkt får den hellige dør en særlig betydning: Den er det stærkeste synlige tegn på jubelåret. Pavens åbning af døren udgør den officielle begyndelse på jubelåret, og når pilgrimmene krydser tærsklen til den hellige dør, bliver de mindet om passagen fra kapitel 10 i Johannesevangeliet, hvor Jesus siger: "Jeg er døren. Hvis nogen går ind ad mig, vil han blive frelst og gå ind og ud og finde græsgange."

Valfart

Under et jubelår opfordres alle kristne verden over til at tage på pilgrimsrejse. Pilgrimsrejsen er en oplevelse af omvendelse for at tilpasse sig selv til Guds hellighed. Bispedømmet København arrangerer en valfart til Rom 30. januar - 6. februar 2025. Programmet byder bl.a. på besøg i alle valfartskirkerne samt andre kirker, audiens med paven, besøg til Niels Steensens grav i Firenze, og meget andet. Læs mere om valfarten og tilmelding her

Skriftemål

Et jubelår er et tegn på forsoning, fordi det skaber en gunstig tid (jf. 2. Kor 6,2) for omvendelse. Vi er kaldet til på en særlig måde at sætte Gud i centrum af vores liv, vokse hen imod ham og anerkende hans forrang. I praksis indebærer det, at man modtager forsoningens sakramente (man går til skrifte hos en præst), udnytter tiden til at genopdage værdien af skriftemålet og oplever Guds personlige ord om tilgivelse. Under jubelåret vil der derfor være mange muligheder for at komme til skrifte.

Aflad

Aflad for synd er en vigtig del af fejringen af jubelåret og er en konkret manifestation af Guds barmhjertighed. Vatikanet har udsendt et dekret om aflad i jubelåret og om, hvordan man kan modtage den særlige jubelårsaflad. Der beskrives bl.a. pilgrimsrejser til Rom eller andre hellige steder, Eukaristisk tilbedelse og meditation, samt barmhjertigheds- og bodsgerninger. Et resume af dekretet vil blive lagt op på dansk på katolsk.dk senere på året, og hele dokumentet kan læses på Vatikanets hjemmeside på bl.a. engelsk, tysk, fransk og polsk.

Website og app

Vatikanet har lanceret et website og en gratis app for jubelåret, hvor man kan finde information om alt, hvad der har med jubelåret at gøre. Både website og app findes på 9 forskellige sprog, bl.a. engelsk, fransk, tysk, polsk, italiensk og spansk. Besøg websitet her, og download appen ved at søge på ”iubileum25” dér, hvor du downloader apps.

Vi vil skrive om Jubelåret 2025 løbende her på siden.